Olivový olej nabízí desítky zajímavých receptů, inspirujete se s námi?
Je skvělý v kuchyni, kde se někdo zrovna chystá shodit přebytečná kila, ale dobře se rýmuje i se zdravým životním stylem. V neposlední řadě zajímavě chutná a popírá známé tvrzení o tom, že tělu prospěšné věci nejsou na talíři zrovna oblíbeným premiantem. Dejte průchod fantazii nebo se zkuste porozhlédnout a zkuste olivové recepty, díky nimž poznáte nové a nové chuti a vůně. Proč nemít v jídelníčku pořád něco nového, vždyť stravování se v duchu školních jídelen minulé generace není právě originální, že?
Olivové nápady vám vždycky rozjasní den
Umí překvapit, ale také pořádně nadchnout. S olivami je skutečná zábava, protože je můžete bez obav seznámit s rybami, těstovinami, kuřecím, zeleninou, a dokonce i houbami nebo zmrzlinou, věřte nebo ne! Extra panenský olivový olej je v tomto směru skutečným matadorem, alespoň pokud se týče široké rodiny takzvaných stolních olejů. Zachutná i v kombinaci s čokoládovým dortem, takže už zřejmě není co dodat! Pojďme si dát k dobru jeden zajímavý recept za všechny. Pokud máte rádi rajčata a Španělsko, pak mu určitě neodoláte. Ale i kdyby snad ne, nevadí, dejte šanci novince!
Gazpacho je polévka, která nemá naše kořeny, a proto se podává zásadně studená. Ohřátá by zřejmě nikomu nechutnala, nejen proto, že je z čerstvé sezonní zeleniny a měla by se také spotřebovat co nejdříve po přípravě. Budete k ní potřebovat rajčata, papriky kapie, ale také salátovou okurku, možná i trochu česneku, pokud jej máte rádi. A v neposlední řadě pak trochu poctivého olivového oleje, který dochutí pokrm k dokonalosti, ještě špetku soli a pepře – a můžeme podávat! V horkých letních dnech se tato rajčatová polévka pije brčkem, to abyste si ještě více užili lenosti a nemuseli používat klasickou lžíci. Žádná platná legislativa to totiž nenařizuje, alespoň zatím…
Vychutnejte si pořádnou porci středomořských chutí
Najdete v nich předobraz vašeho nedělního stolování? Vychutnáte si společně s námi recepty, ke kterým olivový olej neodmyslitelně patří – skoro jako poklička k hrnci? Naučte se připravovat špagety po italském způsobu nebo španělskou polévku z rajčat. A pozor, to jsme stále jen na začátku, vždyť olivové produkty jsou tak originální, že nabídnou desítky variant pro již zmíněný nedělní oběd. Svíčková se už omrzela a je kromě toho docela pracná? Pak to zkuste jednoduše, třeba po italsku!